Bemiddeling bij verkoop en aankoop van Nederlandse, Vlaamse en Russische schilderkunst, als ook voor taxaties en advisering
IntroductieKunstmakelaardij Ed van BommelCollectie voormalig Kunsthandel BaroqueSculpturenInfo/contact
Russisch A t/m F
Russisch G t/m K
Russich L t/m R
Russich S t/m Z
Biografie├źn Russen
Nederlands A t/m F
Nederlands G t/m L
Nederlands M t/m R
Nederlands S t/m Z
Biografie├źn Nederlands
Collectie voormalig Kunsthandel Baroque
 

De in deze afdeling getoonde werken behoren tot de nog aanwezige werken van voormalig Kunsthandel Baroque en zijn nog immer te koop via Makelaardij van Bommel.

Collectie Sovjet Art

Kunst uit de Sovjet Unie was lange tijd onzichtbaar voor het Westen. Maar sinds de val van de muur zijn de culturele schatkamers van Rusland op een kier gezet. De artistieke juweeltjes die tevoorschijn zijn gekomen, lijken het begin van een hausse van Russisch impressionisme en sociaal realisme.

Sociaal realisme ontstond na de Russische omwenteling in 1917. De Russische schilders werkten in dienst van de Sovjetdictatuur, die hen gebruikte voor propagandadoeleinden. De schilderijen geven een geïdealiseerd beeld van zware industrie, collectieve landbouw, onverschrokken soldatenhelden en vergoddelijkte Sovjetleiders. Geforceerd optimistische kunst, maar zeer gedegen. 

Toen de culturele onderdrukking in de vijftiger jaren verminderde, maakte de politieke boodschap in de kunst plaats voor gevoelswarmte en beleefde het Russisch impressionisme een frisse opleving. Waar Franse voorbeelden als Renoir en Monet een verfijnde techniek toepasten, hanteerden Russische kunstschilders een ruwere en minder burgerlijke stijl, expressief en met felle kleuren. Wijn tegenover wodka.

Door gebruik van de menuknopje links, kunt u een deel van onze collectie met Russische werken aanschouwen. Alle schilderijen worden geleverd met een verklaring van echtheid en zijn afkomstig uit de vroegere Sovjet Unie.  
Aarzel niet bij vragen contact met ons op te nemen.

Collectie Nederlands

Sedert eeuwen heeft Holland een naam op schildergebied. Over de gehele wereld kent men de naam van onze bekendste oude meester, Rembrandt. In zijn voetspoor kan een hele rij namen genoemd worden van  Hollandse schilders die over de gehele wereld bekend en bemind zijn. Zonder deze wegbereiders zou onze schilderkunst er hedentendage anders hebben uitgezien. Zonder de 17e eeuw landschapschilders zouden de Romantici twee eeuwen later niet zijn geboren. De oudjes golden als voorbeeld voor de 19e eeuwse landschapschilders. 

De schilders der Romantiek daarom slechts navolgers noemen van de 17e eeuwse landschapschilders doet hun echter onrecht aan.
Navolging en tegenreactie. Twee krachten die een ontwikkeling richting geven. Zo ook de schilderkunst in Nederland.
Als reactie op de verheerlijking der natuur werd er, in navolging op de Fransen, ook bij ons buiten geschilderd. In Oosterbeek, waar circa 1870 het Hollands Impressionisme ontstond. 

De Haagse School, met in hun kielzog de wat intiemere Leidse en Larense School, ontstonden.
Amsterdam roerde zich met de Joffers en bovenal met Israels en Breitner. Het toppunt van het Nederlands Impressionisme. In het buitenland ging men over tot een schildering die meer van het hart uitging. De expressie ging de boventoon voeren. Fel kleurgebruik, intense beelduitingen. 
Het Luminisme en Expressionisme deed haar intrede.

In Nederland vooral vertegenwoordigt in de Bergense School en in de Groninger Ploeg. Nieuwe Zakelijkheid ontstond. Constructivisme en de Stijl Nul.
De oorlog werd voor velen een breekpunt. Men wilde in één keer afrekenen met het oude, het academische, het aangeleerde. De naoorlogse abstracten beheersten het leven. Cobra voorop, maar ook Vrij Beelden, Creatie en de Nulbeweging deden van zich spreken. De materieschilderkunst kwam op met Bram Bogart. Figuratief schilderde men ook voort, vooral in Den Haag waar de Nieuwe Haagse School ontstond.


IntroductieKunstmakelaardij Ed van BommelCollectie voormalig Kunsthandel BaroqueSculpturenInfo/contact
Ed van Bommel Kunstmakelaardij, Keidelplein 13, 1795 AH de Cocksdorp, 0222 316448, mobiel 0630308303, info@baroque-art.nl , all rights reserved 2011-2013