Bemiddeling bij verkoop en aankoop van Nederlandse, Vlaamse en Russische schilderkunst, als ook voor taxaties en advisering
IntroductieKunstmakelaardij Ed van BommelCollectie voormalig Kunsthandel BaroqueSculpturenInfo/contact
Russisch A t/m F
Russisch G t/m K
Russich L t/m R
Russich S t/m Z
Nederlands A t/m F
Nederlands G t/m L
Nederlands M t/m R
Nederlands S t/m Z
Biografieën Nederlands
Biografieën Russen

 

Staat er voor de naam een penseel , dan is er werk van deze schilder op de site te zien: klik op penseeltje.

ANOKHIN, Yuri Nikolajewitsch (1926-1977)                    
Leefde en werkte van 1926 tot 1977, voornamelijk in en rond Moskow. Studeerde vanaf 1950 tot 1956 bij het Mica Institut Surikow. Zijn leraar was W. Zyplakow. De kunstenaar werkte in de traditionele realistische stijl. Zijn topwerken zijn o.a. "vlammende avond", "Russische dans", "ochtend-grijs" en “zonnig maart". De landschappen en portretten in verschillende samenstellingen zijn de belangrijkste motieven van zijn werk. Sinds 1955 neemt de kunstenaar aan stedelijke en Sovjetkunsttentoonstellingen deel. Hij exposeerde ook op twee persoonlijke tentoonstellingen. 
De werken van de kunstenaar zijn in het bezit van diverse Russische musea alsmede in diverse particuliere collecties. 

 ANOKHIN,Vladimir (1960)                                        
Geboren in 1960.  Hij is de zeer begaafde zoon van Yuri Anokhin. Stelde over de hele wereld zijn werken tentoon. Één van de belangrijke eigentijdse schilders van Rusland. 

 ANTYUKHIN, Fedor V. (1918)
In 1918 geboren te Vladimirovka. Na zijn studie aan het Art College in Moscow startte Antyukhin met exposeren. Sedert 1960 was hij present op alle grote exposities in de voormalige Sovjet Unie. Een veelzijdig schilder die vooral uitblonk in de sfeerweergave van zijn landschappen.
  
BOGATSCHEV, Petr Nikiforowich (1921)
Geboren in 1921 in het dorp Alexandrowna, het gebied van Mica.  
Het studeerde aan het Mica van 1905, het nationale artistieke Instituut.  
De kunstenaar werkte op het gebied van portretten, het landschap en het stilleven. Vooral zijn schilderijen met paarden zijn beroemd. In zijn portretten toont hij het karakter van de mens. Sinds 1950 is hij constante deelnemer aan Sovjet tentoonstellingen, alsmede aan buitenlandse kunsttentoonstellingen: Japan, de V.S., Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.  
De werken van P. Bogatschew zijn in het bezit van talrijke musea in de USSR evenals in buitenlandse particuliere verzamelingen. 
  
BOGATYREV, Mikhail G (1924-1999) 
Geboren 1924 in het dorp Neskutschaj in het gebied Kalinin. Gestorven 1999.  
Vanaf 1945 tot 1951 studeerde hij aan het artistieke Institut bij Mica. 
Sinds 1951 neemt het aan stedelijke en landelijk kunsttentoonstellingen deel. 
Zijn werken zijn te bewonderen in vrijwel alle Russische musea en in vele buitenlandse particuliere verzamelingen en musea.
 
BOGDANOV, Alexander Nikolayevich (1908- 1989) 
Een van de pioniers van de realistische school van schilderen. Studeerde aan de Kunstacademie in de stad Mstyory in 1924 en aan de Academie van hogere Kunst van Moskou, alsmede aan het Art Instituut van 1925-30 onder K.N.Istomin, A.A.Osmyorkin, D.L.Sterenberg. Expressiviteit en monumentale generalisatie van vorm , al deze eigenschappen in de werken van Bogdanov zijn echt en natuurlijk. Zijn creativiteit heeft geen grenzen, regels en voorwaarden. De kunstenaar kan altijd details samenvoegen, combineren en het maken tot een expressief geheel. Deelnemer aan vele exposities in Rusland. Werk in vele musea. Meester in het weergeven van de mens in zijn omgeving en het uitbeelden van de mens in zijn bestaan.    
  
BOGDANOV, Pavel Nicolaevich (1912-1996)                                              
Geboren in Kasyanovka in 1912. Studeerde aan het Izhevsk Kunst Tekhnikum van 1932-36.   Actief in Noginsk, regio van Moskow. Begon met tentoonstellingen in 1937. Tevens een bekend theaterkunstenaar.
Zeer interessante kunstenaar.
 
  
BOKOV, Anatoli Nicolaevich (1914-1992)      
Groot schilder. Hij verbeeldde het dagelijkse leven van sovjetmensen verbeeldde. Ook beroemd om zijn landschappen. De werken van Bokov worden bewaard in de musea van Kunst van de staat Rusland en de vroegere USSR (met inbegrip van het Tretyakovmuseum in Moskow en het Museum van Fijne Kunsten van Karelië).  
Deelnemer van kunsttentoonstellingen vanaf 1939. Aan het eind van zijn leven werd hij lid van de Academie van Schone Kunsten. Werken te zien over de gehele wereld in musea en particuliere collecties.
 
BURAK, Alexander (1921)                                    
Één van de briljantste vertegenwoordigers van het Sociaal Realisme. Hij werd geboren in Sverdlovsk Hij schilderde meer dan 3000 werken. Aarde en mens zijn de belangrijkste onderwerpen van zijn schilderijen.   De kunstenaar reiste veel, hij bezocht o.a. Turkije, Frankrijk, Italië. Hij nam deel aan de belangrijkste tentoonstellingen in deze landen. 
Nu is hij bijzonder populair in het buitenland. Zijn werken worden o.a getoond in het Tretyakov in Moskow. Verder zijn vele werken in particuliere verzamelingen te vinden.

BURLE, Grigory (1925-2003) 
Geboren in de Ukraine en aldaar zijn opleiding genoten tot kunstschilder. Na aanvankelijk op de traditionele wijze te hebben gewerkt, veranderde zijn uitbeelding meer en meer van figuratief naar abstract. Sedert de tweede helft van de vorige eeuw is zijn werk nog uitsluitend abstract.
 
BYLINSKY, Andrei Nicolaevich (1929-1995)
Deze schilder werd in 1929 geboren en werkte vooral in de regio Moskow. Een zeer verdienstelijk schilder van landschappen. Hij trachtte middels kleur de emotie welke een landschap bij hem opriep te verbeelden. Deelnemer aan diverse binnenlandse tentoonstellingen. Vooral in Engeland en de Verenigde Staten is zijn naam groeiende.

 CHERNYKH, Vasili (1932-1990) 
Geboren in 1932 in Rostov-on-Don. Aldaar volgde deze neef van de grote Alexandre M. (1895) zijn opleiding tot schilder. Hij is bekend en geliefd om zijn kleurrijke stillevens en landschappen die trefzeker en sfeervol worden weergegeven. De schilder overleed in 1990.
 
CHULOVICH, Victor N. (1922)                      
Werd in 1922 in Moscow geboren alwaar hij ook studeerde aan het beroemde Surikov instituut. Zijn werk kenmerkt zich door menselijkheid, waardigheid en laat de schoonheid van het vroegere leven zien. Centraal staat de mens in zijn verbinding met de natuur. Filosofisch schilder. Zijn landschappen en stedentaferelen ademen een lyrische schoonheid en tonen een grote liefde voor hetgeen hij ziet. Deelnemer aan vele tentoonstellingen in Rusland en in het buitenland waaronder Duitsland, Japan, Spanje en de V.S. Bekroond schilder in de Sovjet Unie.

 DMUKHAILO, Ivan S. (1914)
Geboren in 1914 in de Ukraïne te Ekaterinoslav. Hij studeerde aan het Dnepropetrovsk Art College van 1934 tot 1939. Sedert 1949 een frequent deelnemer aan de grote Russische staatsexposities. Hij werkte door de gehele vroegere Sovjet Unie en is bekend om zijn thematische werken en landschappen.
 
 DOILNEV, Dmitri Andreyev (1917)               
Geboren in Kishkino, provincie Tula in 1917. Actief in Lvovdkaya en Podolsk, beide regio Moskow. Begon met exposeren in 1949. Deelnemer aan vele exposities, stedelijk, regionaal en landelijk. Lid van de Unie van Sovjet Kunstenaars.  
Een der beste sociaal realisten.
 
 ELTYSHEV, Nikolai Ivanovich (1922)  
Geboren in Kansk, provincie Enisei in 1922. Studeerde aan de Surikov kunstacademie. Gespecialiseerd in landschappen. Lid van de Unie van de Kunstenaars van Rusland. Deelnemer aan alle grote exposities in de Sovjet Unie vanaf 1954.   Actief in Zhavoronki, regio Moskow. Zijn werken bevinden zich in privé inzamelingen in Rusland alsmede in vele West Europese landen.
 
GLADKAYA, Tamara Dmitrieva (1917)         
Tamara Gladkaya werd geboren in Charkov in 1917. Zij studeerde aan de Kunstacademie van Moskou, het Surikovinstituut onder leiding van de beroemde constructivist Alexander Deineka. Zij is bovenal beroemd om haar landschappen, portretten en stillevens. Zij toont zich een meester in de uitbeelding van sfeer. Deelnemer aan vele tentoonstellingen. Werk is te vinden in vele musea en vele verzamelingen binnen en buiten Rusland.
 
GORPENKO, Anatoli Andreevich (1916-1980)       
Sovjetschilder en graficus. Beroemd om zijn landschappen. Geboren in Kharkov, de Oekraïne. Studeerde aan de Academie van Schone Kunsten te Kharkov (1936 - 1939) onder leiding van N. Samokhin.   Deelnemer aan vele nationale en internationale kunsttentoonstellingen vanaf 1940.   Ook beroemd om zijn monumentale mozaïekwerken. Twee keer (1949 en 1950) winnaar van de Premie van de Staat.   De werken van Gorpenko zijn in bezit van belangrijke kunstmusea van Rusland en de Oekraïne
 
 GUBSKI, Ivan Kondratevich (1920-80th)
Geboren in 1920 in Tavrichoki en volgde zijn studie aan het befaamde Charkov Art Instituut. Werkte en woonde in de Ukraine. Hij was deelnemer sedert 1954 aan vele tenstoonstellingen en had tevens diverse keren solo-exposities in de gehele vroegere Sovjet Unie. Hij was leraar aan het Art College te Vorochilovgrad. Samen met Nicolai Pavlyuk behoort Gubski tot de grote traditioneel werkende schilders uit de oude Sovjet school. Dit uitte zich in grote heroische doeken waarop de grootheid van de natie werd vereeuwigd. Is vooral bekend geworden en was zeer geliefd om zijn monumentale leger schilderijen.


 
KACHALSKI, Stanislav Boleslavovich (1915)              
Begaafde sovjetkunstenaar.   Beroemd om zijn landschappen en portretten (vooral portretten van arbeiders).   Industrie is het centrale thema in zijn werk. Stanislav Kachalski behaalde aan het Repin Instituut van Schone Kunsten in Leningrad een diploma. Verblijft en werkt in de zuidelijke stad Cheliabinsk.   Deelnemer van vele belangrijke kunsttentoonstellingen in binnen en buitenland. De werken van Kachalski zijn te zien in vrijwel all musea in de regio van het Oeralgebergte.

 KALKHANOVA, Tatjana (1970
Deze hedendaagse schilder werd in 1970 in de Ukraïne geboren. Op dit moment is haar naam opkomend. Vooral om haar stadsgezichten en landschappen is zij gewild. In Odessa en Charkov heeft zij geëxposeerd, zowel in groepsverband als privé.
 
KALNIN (Kalninsh, Kalnynsh), Eduard Fridrikhovich (1904) 
Geboren in Riga, Letland, 1904. Studeerde aan de academie van Mashkevich in Tomsk van 1914-18, aan de Academie van Riga van 1922-23 en van 1931 tot 1933; in Italië tot 1935.   Actief in Riga en in Italië 1935-37.   Was deelnemer aan belangrijke exposities vanaf 1927.   Lid van de Groene Kraai, Riga, 1929-40; Sadarbs 1930-39.   Gespecialiseerd in schilderijen van de Oostzee, varende boten en vissers. Tot de bekendste werken behoren Nieuwe Zeilen uit 1945 ( Museum van de Schone Kunsten te Riga); Letse Vissers in de Atlantische Oceaan (1957) ook te zien in het Museum van de Schone Kunsten te Riga. Voorzitter van Letse Academie van Kunsten 1960-68.   Werd Sovjetacademician in 1970.   Toegekende titel "Kunstenaar van de Inwoners van de USSR", in 1975; Orde van Lenin in 1984. Een van de belagrijkste Sovjet schilders uit de 20ste eeuw. 
 
 KARAS, Josif I (1918)
Geboren in Poltava in de Ukraine. Hij studeerde van 1934 tot 1938 aan de kunstacademie van Charkov en later aan de hogeschool voor de Kunsten aldaar tot 1948. Vanaf 1949 heeft hij deelgenomen aan belangrijke landelijke exposities zoals de grote kunstexpo te Moscow in 1951. Hij is een veelvuldig bekroond schilder. Werk van Karas is te vinden in vele musea in Rusland, de Ukraine en in diverse buitenlandse musea, alsmede in vele particuliere verzamelingen. Hij is een van de oude Sovjet schilders wiens werk aantoont dat de Franse impressionisten een grote inspiratiebron zijn geweest.
 
KARKOTCH, Vasili S. (1926)
Geboren in 1926 te Banovka en studeerde van 1947 tot 1952 aan het befaamde Art College te Tashkent. Sedert 1961 deelnemer aan vele exposities. Een goed landschapsschilder, doch bovenal een uitbeelder van het sociaal realisme. Fabrieken, arbeiders, pijpleidingen, alles wat welvaart suggereert werd door Karkotch geschilderd. In vele musea hangen zijn werken, zijn werken in de vrije handel zijn zeldzaam.

 KARMAZ, Nicolai (1927)
Geboren in 1927 te Voznezenevska.  Ukraïns schilder van zeegezichten en landschappen. Begon als impressionist. Autodidact. Leerde vooral door te kijken naar de oude meesters. Vooral Repin was hem tot voorbeeld. Actief in Zaporozhe. Deelnemer aan groepsexposities, doch had ook diverse soloexposities.
 
Deze schilder is een gerenommeerd uitbeelder van het Ukraïnse landschap. In zijn beginperiode schilderde hij traditioneel en fijn, later werd zijn stijl wilder en meer expressionistisch van karakter

KHALVASHI, Mzia (1947 
Startte haar kunstopleiding in 1965 aan de Kunstacademie van Tbilisi en rondde deze in 1970 af. Tegelijkertijd studeerde zij vanaf 1969 aan de Kunstacademie te Butami.
Vanaf 1974 exposeerde zij met regelmaat in groeps en solo exposities in binnen en buitenlan
Haar werk is o.a. te zien in het “Big Exhibition Centre” in Butami en in het Kunstmuseum te Tbilisi. Tevens is buiten Georgie werk van haar te zien in Londen, Ankara, Instanbul, Montpellier, Athene en Parijs. Veel werk bevindt zich in particuliere collecties. 
Mzia Khalvashi is een van de toonaangevende Georgische hedendaagse kunstenaars. 

KHORENKO, Vladimi (1927) 
Geboren in 1927 te Stalino in de Oekraïne. Studeerde aan de Academie van Kunsten van Odessa tot 1955. Actief in Stalino/Donetsk.  
 
KIRILLOW, Aleksei (1918-1997)                                                                           
Alexeij Kirillow werd in het jaar 1918 in het gebied Rjazan geboren.   In 1948 studeerde hij af aan de kunstacademie W. I. Surikov in Moskow. 
Het studeerde o.a. bij professoren I. Grabar en N. Uljanow. Sinds 1949 neemt Kirillow aan talrijke nationale en internationale tentoonstellingen deel. 
De werken van de kunstenaar zijn in de musea van Nishnij Nowgorod, Blagoweschensk, Taganrog, Moskow, Minsk, Chelyabinsk, Tambow, Kostroma en Tjumen, Moskow en St Petersburg te bewonderen. Hij verkreeg de titel “Geeerd kunstenaar van Rusland”.
 
 KOLOTENKO, Vladimir N.
Vladimir Kolotenko is een van de hedendaagse schilders die nog immer de Russisch impressionistische schilderstijl trouw zijn gebleven. Kolotenko heeft zijn opleiding genoten in St. Petersburg en Moskow. In Rusland heeft hij vanaf het begin van de 70er jaren diverse solotentoonstellingen gehad, alle erg succesvol. Buiten Rusland exposeerde hij o.a. in Londen, New York, Munchen, Oslo, Parijs, Zurich en Wenen.

 KOROBOV, Vladimir (1924) 
Geboren in 1924 te Lugansk en volgde zijn artistieke opleiding aan het Art Institute te Kiev. Exposeerde sedert 1954 en is befaamd om zijn portretten en landschappen. Eén van de beste coloristen van de vroegere Sovjet Unie.

 KOSTIN,Mikail Aleksevich (1918-1972)
Geboren in 1918 te Rostov-on-Don en op jonge leeftijd overleden in 1972. Hij studeerde in de veertiger jaren aan het fameuze Moscow State Art Institute, waar hij zijn graad behaalde. Daarna werd hij leraar aan het Wladiwostok Art College. In de vijftiger jaren keerde hij terug naar Moscow waar hij verder woonde en werkte. Kostin is een groot schilder van het Sociaal Realisme. Zijn werk ademt Sociaal Realisme weergegeven met een grote artistieke vaardigheid en vakmanschap. Hij schilderde veel thematisch werk gericht op Lenin en Stalin. Deelnemer aan vele prestigieuze tentoonstellingen in de vroegere Sovjet Unie gedurende de periode 1946-1960
 
KRYLOV, Porfiri Nikitich (1902-1991)                                                                                
Geboren in 1902 Shchelkunovo in de provincie Tula. Studeerde aan de kunstacademie te Tula van 1918 tot 1921. Actief in Moskow. Lid van RAPKH, een belangrijke kunstenaarsvereninging in de vroegere Sovjet Unie. Nam deel aan de expostie"Kunstenaars van de Russische Federatie meer dan Vijftien Jaar" in Moskow in 1933 .   Tevens deelname aan "De Tentoonstelling van de Kunst All Union", in Moskow in 1946 en 1952. Beroemd om zijn portretten en landschappen.   Het best gekend als lid van het trio Kukryniksy van grafische kunstenaars vanaf 1924. Ontving prijzen in 1942, 1947, 1949, 1950 en 1951 van Stalin wegens zijn hoge kwaliteit. Gestorven in Moskow 1991. 
 
 KRYZHEVSKY, Boris Nikolaevich (1918)   
Geboren 1921 in Rostovoptrek. Studeerde van 1938 tot 1950 in Rostov aan de kunstacademie aldaar. Moest actief deelnemen aan WO II. Hij was deelnemer aan alle belangrijke nationale exposities. Ook was zijn werk regelmatig te bewonderen buiten de Sovjet Unie op tentoonstellingen. Werk van Kryzhevsky is te zien in vele musea uit de vroegere Sovjet Unie, in talrijke musea buiten Rusland en in diverse particuliere verzamelingen.
 
KUGACH, Yuri Petrovich (1917) 
Verdiende de titel “Kunstenaar van de USSR” en was lid van de academie van de kunsten van de USSR.   Kugatsch won vele staatsprijzen in de USSR.
Hij ontving zijn speciale artistieke opleiding in de kunstacademie van Mica 1905 ' onder leiding van Surikow, welke opleiding hij in 1942 met groot succes afsloot.   Het studeerde met S.V. Gerasimow. Kugatsch was een groot uitbeelder van het familieleven. De kunstenaar voelde zich betrokken bij het leven van jonge mensen. Vele werken tonen een grote verbondenheid met de medemens, welke verbondenheid hij gepassioneerd weergaf. 
De kunstwerken Yuri Kugach worden gekenmerkt door een grote levendigheid. Op lyrisch poetische wijze probeert hij middels zijn schilderijen het leven van mensen te verbeelden.
Kugach nam aan vele kunsttentoonstellingen deel.   Hij was een zeer begenadigd kunstenaar. In 1966 werd hem door de nationale academie de gouden medaille voor zijn gehele werk toegekend.
Veel van zijn beroemde kunstwerken hangen in nationale Tretjakow museum, alsook in vele andere musea in binnen en buitenland.
 
 LARIONOV, Vasili S (1929-2004)
Buitengewoon goede schilder afkomstig uit Samara. Larionov was vanaf 1956 deelnemer aan diverse tentoonstellingen. Hij had in 1995 en in 1997 grote overzichtstentoonstellingen in Ust-Kinelskoe en in Samara. Zijn werk hangt in diverse Russische musea.


LIKHATCHEV, Mikhail Ivanovich (1919)
Geboren in 1919. Studeerde van 1948 tot 1953 aan de kunstacademie van Moskow. Lid van de Unie van Russische Kunstenaars vanaf 1949. Deze goede landschapsschilder heeft deelgenomen aan tentoonstellingen vanaf 1948.   Hij was o.a. prominent aanwezig op de grote kunstexposities te Moskow in 1950, 1952, 1953, 1956, 1957, 1959, 1967, 1969, 1975 en 1980. Tevens was werk van hem aanwezig op tentoonstellingen van Sovjetschilderijen in het buitenland.   Werk van Likhatchev is te vinden in hetVoronezh Museum, het Kursk Museum, het museum van Orel, het museum van Tula, alsmede in privé inzamelingen in Rusland, Frankrijk en Nederland. Een groot en erkend schilder uit de vroegere Sovjet Unie.
 
LIKHATCHEVA, Alexandra I (1915)                                                       
Studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Irkutsk vanaf 1940 en vervolgde haar opleiding in Moskow vanaf 1945 bij Nicolai Ulyanov. Vooral haar uitbeeldingen van oude gebouwen en taferelen zijn zeer in trek. Sedert 1946 is zij deelnemer aan de grote tentoonstellingen welke in Rusland werden gehouden. Veel werk van Likhatcheva bevindt zich in private verzamelingen.
 
 
LOMYKIN, Konstantin (1924-1993) 
Lomykin werd geboren in de stad Glukhov in het gebied van Soumi. In 1951 behaalde hij zijn graad aan de kunstacademie van Odessa, zijn leraren waren L. Muchnik, N. Pavliuk en N. Shelyuto. Vanaf 1951 is hij een geregeld deelnamer aan nationale exposities. Lid van de Unie van Kunstenaars. Lomykin heeft vele prijzen en medailles voor zijn bijdrage tot de Sovjet kunst ontvangen. Zijn schilderijen hangen in de meest prestigieuze nationale galerijen en musea met inbegrip van het Museum van Kunst van Odessa, het Oekraïns Nationaal Museum te Kiev en de beroemdeTretyakov museum te Moskow, evenals in talrijke internationale musea en privécollecties. Lomykin was een zeer vruchtbare kunstenaar en hij werkte in vele genres - landschappen, portretten, thematische schilderijen, stillevens en naakten. Vooral zijn pastels van ballerina’s zijn van een grote schoonheid. Naast zijn olieverfschilderijen was hij een grootmeester in aquarelleren en zijn pastels behoren tot zijn topwerken. Lomykin bereikte de hoogste graad van beheersing. Lomykin leefde en ademde schilderen en hij liet een enorme erfenis achter die een belangrijke bijdrage tot de glorie van Oekraïnse kunst op heeft geleverd. Hij was de absolute topschilder van de zgn Odessa Groep, de “schilders van het licht”. De beste van de Oekraine.
 
 
 LOPATKIN, Alexandr Andreevich (1922-1997)                                         
Een populaire kunstenaar voor de Russische mensen, geeerd als “peoples painter”.   Hij heeft een grote invloed op de Russische cultuur gehad. Lopatkin’s werk werd getoond op vele tentoonstellingen over de gehele wereld. Zowel in de V.S., in het Verre Oosten, zelfs in Zuid America is werk van hem tentoongesteld. Lopatkin ontving een diploma in 1970 ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het eind van WO II.   Een ander diploma werd hem gegeven in 1970 ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Lenin. 
Lopatkin is ongetwijfeld is van de belangrijke, doch zeker een van de populairste schilders uit de vroegere Sovjet Unie.
  
MAKSYUTOV, Rashid Garifovich (1925-1996)                       
De schilder werd geboren 1925 in Kislowodsk.   Gestorven 1996. Hij volgde zijn opleiding aan de nationale academie van Surikow.   Daar studeerde o.a. met G. Schegal en W. Tsyplakow. Zijn werk kan worden beschouwd als een eerbetoon aan de karakter van centraal Rusland. Maksyutov is een landschapsschilder bij uitstek en wordt gezien als een der allerbesten uit de vroegere Sovjet Unie. De motieven van zijn landschappen is de verbeelding van de Russische winter met zijn ijzige adem, de in sneeuw ingesloten huizen, de verscholen en versluierde bomen. Zijn landschappen tonen de stille zachte aard van zijn geboorteland. De schilder slaagt erin door zijn grote artistieke gaven aan mensen zijn gedachten en gevoel te openen en deze te verbeelden in zijn schilderijen. Sinds 1943 was hij vertegenwoordigd op vele binnenlandse exposities. Sinds 1969 wordt zijn werk ook op tentoonstellingen in het buitenland getoond. Zo was werk van hem te zien in Bulgarije, India, Groot-Brittannië, Japan, Holland, Finland, Oostenrijk, Italië, Zweden, de V.S., Nieuw Zeeland, Canada, België, Spanje, Zwitserland, Polen, Griekenland, Nederland en Duitsland. Vrijwel alle musea uit de vroegere Sovjet Unie bezitten werk van Maksyutov, terwijl veel werk zich in particuliere collecties bevindt.

 MIKHAILOV, Konstantin (1908-80er)
Deze in Rusland fameuze naam werd in 1908 te Tallinn geboren en werkte sedert de jaren 30 te Moscow en Leningrad. Hij was een geweldig schilder van het sociaal realisme. Schilder van arbeiders en fabrieken. Veel werk is te vinden in topmusea. Overleed gedurende de 80er jaren van de vorige eeuw.

 NESTEROV, Vladimir D. (1932
Geboren in 1932 in de Ukraïne. Hij is bekend als schilder die zich niet bezig hield met details, doch met de essentie van hetgeen hij wilde weergeven. Kleur, lijn en vlak bepaalden zijn werken waarin stads en dorpsgezichten, doch ook personen en arbeiders een belangrijke plaats innamen. Op jonge leeftijd al, sinds het begin der 50er jaren van de vorige eeuw, exposeerde Nesterov al.
 
NOVIKOV, Nikolaj Fedorowitsch (1922)                                              
De schilder werd geboren in 1922 in de omgeving van Moskow. Net als Maksyutov volgde hij zijn opleiding aan de de nationale academie van Surikow. Hij was er leerling van de beroemde S. Gerasimow 
Vooral als portret en als landschapsschilder is Novikov bekend geworden. In vele schilderijen laat hij het eenvoudige landelijke leven zien, met liefde en trots geschilderd.
Met grote passie laat hij het leven zien in de Russische dorpjes uit de gebieden van centraal Rusland. Hij schildert in de beste traditie van het Sociaal Realisme.
Nowikow was vele malen present op tentoonstellingen in en buiten de Sovjet Unie. Enkele grote buitenlandse kunsttentoonstellingen: 1970 - Engeland, 1973-1976 in Japan, 1976 - West-Berlijn, 1982 - Canada. 
In 1977 vond in Moskow een persoonlijke overzichtstentoonstelling plaats. 
  
NOZDRACHEV, Nikolai Grigorevich (1926)                                
Geboren 1926.   Studeerde aan de nationale academie. Actief in Lyubertsy, regio Moskow. Nozdrachev is een bekend landschapsschilder. Vooral zijn winterlandschappen zijn zeer geliefd. Werk is te vinden in diverse musea en in vele particuliere collecties binnen en buiten Rusland.
 
OVCHAROV, Andrei Vladimirovich (1926-1994)                                                              
Deze in 1926 geboren schilder volgde zijn opleiding en behaalde een diploma aan de nationale academie van de Staat Moskow.   Hij was lid van de Unie van Sovjetkunstenaars vanaf 1954. Hij heeft deelgenomen aan stads, regionale en de landelijke Sovjet exposities in 1952, 1967, 1984 en 1992. Zijn werk bevindt zich in vele nationale musea en in particuliere collecties in West-Europese landen, waaronder vooral Duitsland en Frankrijk. 
 
PAVLYUK, Nicolai Artemovich (1901-80th)
Deze traditionele Sovjet schilder werd geboren in 1901 te Gaisin in het gedeelte wat nu de Ukraine vormt. Hij studeerde aan het Odessa Art Instituut en was later leraar in Kiev en Odessa. Vanuit de Ukraine was hij een groot verbeelder van de grootsheid van de vroegere Sovjet Unie. Vooral zijn monumentale afbeeldingen met het leger als onderwerp zijn bekend sieren menig museum. Hij overleed in de tachtiger jaren.

PEREDNI, Nicolai Alexandrovich (1912)                                                                            
Hij werd geboren in Chernigov in 1912.   Peredni studeerde aan de Staatsacademie te Moskow en woonde en werkte voornamelijk aldaar. Werkte op de traditionele manier van het Sociaal Realisme en zijn latere werken ademen de sfeer van het impressionisme.

Werk van hem was te bewonderen op vrijwel alle landelijke exposities en zijn schilderijen bevinden zich in menig Russisch museum.
  
PODLYASKI, Yuri Stanislavovich (1923-1987)
Podlyaski werd geboren in Khabarovsk in 1923.   Hij studeerde aan het Repin instituut tot 1949.   Actief in Leningrad.   Begon te exposeren in 1948. Hij was deelnemer aan de alomvattende exposites van Sovjetkunst in Moskow in 1949, 1950, 1951, 1952, 1955 en 1960.   Tot zijn bekendste werken behoort het grote schilderij “Lichten van de Collectieve Waterkrachtcentrale van het Landbouwbedrijf” uit 1950 (het Museum van de Kunst van Minsk). Hij wordt gezien als een jonge realist van de 50er jaren. Gestorven 1987. 
 
POPOV, Igor Aleksandrovich (1927-1999)                                       
Geboren in Charkov in de Oekraïne in 1927. Hij studeerde aan de Kunstacademie van Moskou van 1939-45, tevens aan het Instituut van de Kunsten van Moskou, het Surikov Instituut van 1945-51. Actief in Moskou. Begon met tentoonstelling 1953. Belangrijk schilder van de laat impressionistische richting. Schildert op magistrale wijze het wezenlijke van mens en natuur. Zijn topwerken bevinden zich over de gehele wereld en zijn zeer gewild.
  
POZDNJYAKOV, Arkadi Ivanovich (1913-1986)                                   
Geboren 1913. Hij studeerde aan de kunstacademie te Leningrad. Een van zijn leermeesters was de grote Russische meester Sergei Gerasimov. Schilder van portretten, landschappen en stillevens, doch vooral bekend om zijn schilderijen van W.O. II. Deelnemer aan vele exposities in Rusland en zijn werk bevindt zich in vele particuliere collecties en diverse musea.
 
PRIBYLOVSKY, Victor A (1919-ca 1970)
Geboren in Moscow. Studeerde aan de kunstacademie met goed gevolg. Een meesterschilder, wiens werk bij uitstek de lieflijkheid van de mens en diens diens verbondenheid met de natuur wist uit te beelden. Deelnemer aan vele exposities, waaronder de grote Russische tentoonstellingen.
  
RADIMOV, Pavel Alexandrovich (1887 - 1967) 
Begaafde Russisch schilder. Radimov werd geboren in 1887 in Riazan. Aanvankelijk studeerde hij theologie, later schilderen, beeldhouwen en architectuur aan de School van Moskow van het Schilderen, Beeldhouwwerk en Architectuur (nu de nationale kunstacademie).   Hij kreeg les van N. Feshin, professor aan de Kazan Kunstacademie. Radimov was een meester van genrestukken en portretten. Één van de oude meesters van de Sovjetperiode en het Sociaal Realisme. Sinds 1914 was hij lid van het “Kameraadschap van de Reizende Tentoonstellingen van de Kunst” en hij werd aanbevolen door Ilja Repin en V. Polenov. Hij was de eerste voorzitter AkhRR's, de Russische kunstenaarsvereniging. Naast het schilderen van Radimov was een begaafd dichter.

 RYABININ, Vasili Borisovich (1915-2000 
Eén van betere schilders die bovenal de eensgezindheid trachtte uit te beelden. De familie bijeen nadat vader terug was gekomen uit de oorlog, het dorp bijeen om een feest te vieren op het dorpsplein, de vreugde van het krijgen van stroom. Daarin blonk Ryabinin bovenal uit. Werd geboren in 1915 in Bely en studeerde aan het beroemde Surikov Instituut tot 1951. Daarna was hij vooral werkzaam in de regio rond Moskow. Deelnemer aan diverse exposities in de jaren 50 en 60. Werkte tot op latere leeftijd door. Overleden in 2000.
  
SHAPAEV, Fedor Vassilevich (1927)             
Een kunstenaar met een buitengewoon talent.   Zijn stijl is herkenbaar als het "handschrift" van zijn generatie. Zijn optimistische kijk op het leven schept blije en heldere schilderijen, waarin hij vakkundig kleur met lijn combineert. Zijn werken, vol van licht en lucht, doen eenvoudig aan en bekoren vrijwel een ieder. Tevens bestaan er een aantal zeer donkere werken waarin de harde arbeid van de mijnwerker wordt verbeeld.
Hij werd geboren in Pokoj. Shapaev studeerde aan de nationale academie te Moscow en behaalde aldaar zijn meesterdiploma. Zijn werken kunnen in vele Russische steden worden gezien.   Hij ontving de titel van “Geeerd Kunstenaar” en heeft aan vele tentoonstellingen in de Sovjetunie deelgenomen, zo ook in Tsjecho-Slowakije, Bulgarije, Turkije, Frankrijk, Duitsland en de V.S.   Hij heeft vier eenmanstentoonstellingen gehouden.

 SHARAPOV, Victor (1936)
Geboren te Leningrad in 1936, alwaar hij werkte en studeerde aan het plaatselijke College of Art. Sharapov is een begaafd schilder van stillevens en genrewerken.
 
SHEVCHENKO, Nicolai (1937)
In 1937 werk deze schilder te Kiev geboren en hij studeerde aan het Kiev Art Institute. Fameus schilder van het landleven in de vroegere Sovjet Unie, waarbij dieren en in het bijzonder paarden op de voorgrond stonden. Bekend als paardenschilder.
 
SHIROKOV, Andrei (1960)
Geboren in Kirov, de 30ste januari 1960 als zoon van een kunstenaars echtpaar. In de tachtiger jaren studeerde hij met goed gevolg af aan de kunstacademie te Kirov. Sedert 1984 neemt hij deel aan exposities in zijn land en hij wordt gezien als een der beste hedendaagse schilders die op impressionistische wijze werken. Op dit moment bevinden zich al enkele van zijn werken in Russische musea, doch de meeste bevinden zich in particulier bezit. Vooral zijn landschappen zijn van grote schoonheid.
 
SKOK, Vladislav A. (1922
Deze schilder werd in 1922 in Moscow geboren en studeerde aan de Moscow Intermediate School of Art van 1939 tot 1946. Schilderde vooral het leven op het land in al zijn facetten. Exposeerde sedert 1948 en in vele musea is werk van Skok te zien.
 
 SKUBKO, Sergei Mikhailovich (1922)      
Geboren 1922.   Actief in Moskow. Bekend om zijn Moskowse taferelen. Schilderde huizen, straathoeken, daken in alle jaargetijden.

 SOGOMONYAN, Kerop (1951)
Deze hedendaagse schilder werd in 1951 geboren in Chaltyr bij Rostov-on-Don. In 1967 startte hij zijn studie aan de beroemde kunstacademie in Rostov alwaar hij in de 70er jaren diverse graden behaalde. Vanaf de 80er jaren is Kerop deelnemer aan diverse groepsexposities binnen de vroegere Sovjet Unie en het huidige Rusland. Tevens exposeerde hij in het buitenland, waaronder vooral de expo's in Zwitserland en Frankrijk prestigieus waren. Een van de belangrijke hedendaagse Russische schilders.
 
SOKOLOV, Victor Pavlovich (1923-1984) 
Geboren in Moskou 1923. Hij studeerde bij zijn vader, de grote Pawel Sokolov-Skalya, aan de Moskowse Surikov kunstacademie. Al in 1970 exposeerde hij in Japan en in 1975 in de Verenigde Staten. Tevens exposeerde hij in Belgie en Duitsland. Zijn werk hangt in Moscow, St Petersburg en vele andere steden in Rusland. Schildert vooral de mens in zijn dagelijkse omgeving. 
 
 SOSNOVSKY, Vladimir (1922-1990)                                             
Hij werd geboren in 1922 in Novaya Ushitza in de Oekraïne. In 1928 verhuist de familie naar Odessa. Als kind, dat een grote liefde voor tekenen toont, stuurden zijn ouders hem naar een kunstacademie voor kinderen. In 1939 startte hij de tekenstudie aan de Universiteit van de Kunst te Odessa, maar door de tweede W.O. duurde deze studie slechts twee jaar. In 1945 zette hij de studie voort bij de bekende schilder Mutchnik. In 1948 ging hij naar het Instituut van de Kunst van Kiev waar hij in 1954 een diploma behaalde.   Vanaf 1956 onderwees hij schilderkunst bij het Theater van Odessa en aan de Universiteit van de Kunst tot zijn dood in 1990. Ondanks dat hij een briljant schilder was heeft hij nimmer de openbaarheid gezocht en heeft nooit geprobeerd een modieuze schilder te zijn. In zijn schilderijen creëerde Sosnovsky zijn eigen mooie wereld, een wereld zonder verborgen betekenissen, aangezien er geen betekenis in de schoonheid van het wezen zit. Een gloriouze zonsondergang, de geur van een rozenstruik, het geluid van lopend water of de wind die door de takken van een boom blaast.   Slechts de ware meester kan een dergelijke eenvoudige en eerlijke taal verbeelden. 
  
 SUILINA, Anastasia (1987)
Eén van de meest veelbelovende jonge kunstenaars die nog werkt in de traditie van het Russisch Impressionisme. Studeerde aan het Penza Art College en haalde daar in 2006 haar graad als meesterschilder. Woont en werkt in Samara. Heeft op jonge leeftijd al tentoongesteld in diverse Russische steden.


 
TANPETER, Karl A (1926)                                       
Geboren in 1926 in Nizhni-Novgorod, Studeerde aan de beroemde kunstacademie van Charkov, het Charkov Art Institite tot 1955. Vooral actief in de Ukraine. Het is een schilder die nog trouw sociaal realisme uitbeeld. Vooral de mens in de Sovjet Unie staat centraal in zijn schilderijen.
 
 
TIKHOMIROV, Leonid P (1925)                                            
Geboren in Moskow in 1925 alwaar hij zijn opleiding kreeg aan het Staatsinstituur voor de Kunst en in 1954 afsloot. Zijn leraren waren Bogorodski, Pimenov en Schagal. Sedert 1952 is hij al deelnemer aan de vele tentoonstellingen en al in die tijd had hij een solo expositie in China. Vanaf 1984 exposeert hij in het buitenland waaronder Duitsland, de VS, Canada, Italie, Zwitserland en Engeland. Zijn werken ademen de traditie van de diverse Russische scholen. In Rusland wordt hij tot een van de allerbesten gerekend en sinds een werk van hem in Engeland is verkocht voor meer dan 50.000 pond is zijn naam ook in het Verenigd Koninkrijk gevestigd. Zijn composities zijn afgewogen, in balans wat vorm en kleur betreft, fijngevoelig en vol met nuances. In de vroegere Sovjetrepublieken hangen in alle musea werken van Tikhomirov.
  
TOLKUNOV, Nicolai Pavlovich (1917 - 1996), 
Een zeer begaafd kunstenaar. Hij studeerde aan de academie te Moscow bij Pokarzhevski en S.Gerasimov. Vanaf 1938 was hij deelnemer aan vele tentoonstellingen in de Sovjet Unie. Hij was lid van de Unie van Sovjetkunstenaars die in 1943 startte. In de jaren '50 was hij lid van de zogenaamde "groep van Impressionisten van Moskow", waarin twaalf impressionistisch schilderende kunstenaars zich verenigd hadden. Hij was een zeer begaafd schilder van stillevens en landschappen. Werk van Tolkunov is o.a. te vinden in het Tretyakovmuseum en in vele andere staatsmusea.
Langzaam begint Tolkunov in het westen naam te maken. 
 
ULYANOV, Nikolai Ivanovich (1922-1990)                             
Geboren in 1922 in Poluchkino dichtbij Kalinin. Hij stierf in 1990. Vanaf 1943 tot 1950, studeerde hij aan de academie van schone kunsten in Moskow. De werken van Ulyanov zijn geschilderd in de traditie van het Sociaal Realisme; hij schilderde portretten, landschappen, stillevens en genrestukken. Vanaf 1943 is hij een regelmatig deelnemer aan exposities in de Sovjet Unie. Zijn werken werden ook getoond op tentoonstellingen van Sovjetkunstenaars in het buitenland waaronder Japan, Spanje, België, Duitsland en de Verenigde Staten. Sinds 1958 was hij lid van het Gilde van de Kunstenaars van de USSR. Ulyanov is een zeer geliefd schilder van wintertaferelen.  

 VILENSKAYA, Anna (1968)
Werd in 1968 geboren in Moskou. Startte op haar 8ste jaar teken- en schilderles aan de Nationale kunstacademie. Behaalde de titel van meesterschilder aan het beroemde Surikov Instituut en aan de Russische Kunstacademie, beide te Moskou. Zij kreeg er o.a les vin de studio's van de grote Russische Impressionisten Yuri en Mikhail Kugach. Als lid van de Russische kunstenaarsvereniging Moskworetschje nam zij deel aan grote internationale tentoonstellingen in Madrid (1997), Londen (1998) en Dusseldorf (1998). In 2000 had zij solotentoonstellingen te Bielefeld en in Berlijn. Tevens deelnemer aan de Wereldexpo in Hannover, alwaar zij werken toonde in het Russisch paviljoen. Werk van Anna is te vinden in priveverzamelingen in Rusland, Bulgarije, Duitsland, V.S., Canada, Japan, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Groekenland, Italie en in Nederland
 
 VOLODIN, Mikhail F (1912 -1987)    
Begaafde genreschilder. Studeerde aan het Instituut van de Kunst van de Staat onder leiding van S. Gerasimov en A. Osmiorkin. Een diploma behaald in 1948.   Deelnemer van vele kunsttentoonstellingen vanaf 1949. Leefde en werkte in Moskow.   Lid van de Unie van Kunstenaars van Rusland.   De werken van Volodin worden bewaard in vele staatsmusea van Rusland en de vroegere USSR, met inbegrip van de inzameling van hetTretyakov museum in Moskow.

VOROBEVA , Nadezhda Dmitrievna (1924)
Geboren in Moskou in 1924. Zij studeerde aan de Kunstacademie van Moskou, het Surikovinstituut van 1943-50. Actief in Moskou. Begon in de jaren 50 aan tentoonstellingen deel te nemen. Zij is een zeer geliefd en bekend schilder van kinderen. Kinderen in de sneeuw, spelend in de rivier, rond het huis, op vele werken staan kinderen vrolijk spelend afgebeeld. Werk van haar bevindt zich in vele private verzamelingen en in diverse musea binnen en buiten Rusland.

 YATCHENKO, Yuri N. (1928)
Geboren in 1928 in de Ukraïne en studeerde aan het Art College te Kiev tot 1953. Landschapschilder met oog voor het detail. Verbeeldt de intimiteit. Kleine hoekjes rondom vijvers, bij huizen en kleine bosgezichtjes.
 
 YAVLANSKI, Andrei (1959) 
Jonge hedendaagse schilder die in 1959 te Odessa werd geboren. Studeerde aan het beroemde Art Institute te Kiev en aan de Odessa School of Art. Bekend als schilder van stillevens die middels kleur en vlakverdeling een schilderij tot een harmonisch geheel maakt. 
 
YENETZ, Analoli (hedendaags) 
Anatoli is geboren in de Ukraine in 1970  en werkt aldaar. Heeft na een gedegen kunstopleiding gekozen om zelfstandig kunstschilder te worden. Aanvankelijk maakte hij kleine intieme tafereeltjes: een trosje druiven, een koffiekopje, een blikje tabak. Langzamerhand worden zijn werken groter. Op dit moment maakt hij vooral gecomponeerde stillevens. Hem wordt in de Ukraine een grote toekomst voorspelt.
 
YANOWSKAJA, Olga Dmitrievna (1900-1962)         
Zij werd het geboren in 1900 in de Oekraïne en stierf 1962.   Vanaf 1916 studeerde zij bij de beroemde schilder Seleznev. Zij nam deel aan vele belangrijke tentoonstellingen, o.a. in Leningrad in 1932 en in Moskow in 1933.   Ontelbare tentoonstellingen zijn daarna gevolgd in Rusland.   Zij werd benoemd vanwege haar groot artistiek vermogen tot professor aan de Mica kunstacademie, waar zij vanaf 1934 tot 1936 les gaf.   De werken van deze kunstenaar zijn in talrijke musea van Rusland te vinden.  
 
ZAKHAROV, Andrei 1967                  
Geboren in 1967 in Rostov-Veliki. Studeerde aan de Fedoskino School of Art van 1981 tot 1984 en aan het Yaroslav Art College van 1984 tot 1987. Hij is vooral actief in Kostroma. Begon tentoon te stellen in 1985. Hij wordt alom gezien als een van de beste jonge schilders in de traditie van de impressionisten, echter zonder de politieke ballast te hebben die zijn grote voorgangers en leermeesters hadden.
 
ZATULOVSKAJA, Raissa Sergeevna (1924)          
Werd geboren in 1924. In 1951 studeerde zij af aan de kunstacademie van Surikow. De werken van Zatulovskaja zijn in de traditie van het Russisch Realisme geschilderd.   De grote liefde voor haar geboorteland komt in haar werk tot uitdrukking.   Vooral haar kleurgebruik maakt grote indruk en geeft aan de schilderijen een betoverende frisheid.   Het werk van Raissa Zatulovskaja wordt vertegenwoordigd in vele Russische musea.   Ook in het buitenland werden de werken van de kunstenaar getoond: 1967 - Engeland (koninklijke academie), 1968 in Parijs en Cannes, 1969 Milaan evenals in de V.S. en Nederland. Vele Russische musea bezitten werk van haar. Ook enkele West-Europese musea bezitten werk van Zatulovskaja.
 
ZEMSKOV, Lev (1916)
Geboren in Moskow in 1916. Studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten 1905 en aan de Moscowse kunstacademie. Als schilder actief in Moskow.   Belangrijke tentoonstellingen: de Exposite van Sovjet Kunst in Moskow van 1950 en 1951, de exposite “Sovjet Rusland” in 1960 en vele andere exposities binnen en buiten Rusland. 
 
 
IntroductieKunstmakelaardij Ed van BommelCollectie voormalig Kunsthandel BaroqueSculpturenInfo/contact
Ed van Bommel Kunstmakelaardij, Keidelplein 13, 1795 AH de Cocksdorp, 0222 316448, mobiel 0630308303, info@baroque-art.nl , all rights reserved 2011-2013